Nieuwbouw villa in Purmerend (Nederland)

Architect: ir. Sandro Sierhuis, architectenbureau Sierhuis
Medewerkster: ir. Marlies Quack

Over het karakter

Deze vrijstaande woning is ontworpen voor een gezin in de nieuwbouwwijk Wijde Venne. De stijl is volgens de gemeentelijke stedebouwkundige en architectonische randvoorwaarden Amerikaans. Een sierlijk dak met grote dakoverstekken “zweeft” boven de gevel met horizontaal ramen en kleuraccenten. Het gebouw is sculpturaal geleed in een hoofdvorm van twee lagen met daaromheen een laagbouw.

Op de begane grond bevindt zich de woonkamer, open keuken met de eettafel in een erker, een bijkeuken en een werkkamer. De woonkamer met open keuken is 3 meter hoog. Door de glazen puien heeft men een prachtig uitzicht op de tuin.
De centrale entreehal is dubbel hoog. Vanuit hier komt men in de woonkamer of kan men de trap in de vide nemen naar de eerste etage.
Op de verdieping zijn 3 slaapkamers met 1 badkamer en apart toilet. De garage is vrijstaand. Vanaf de overloop op de eerste etage kijkt men door een panoramisch raam uit op de omgeving. De kinderslaapkamers zijn voorzien van erkers. De ouderslaapkamer heeft een ruime inloopgarderobe.

Over de oriëntatie

Het huis is gelegen aan een rustige landweg met veel groen en bomen. Via een typisch polderbruggetje kan het terrein betreden worden. De tuin aan twee zijden grenzend aan water heeft de hele dag zon. De oriëntatie van voor naar achter is oost – west.

 

Over de materialen en installaties

Fundering: betonnen palen en balken
Beg.vloer: geïsoleerde betonvloer met vloertegels
Verd. vloer: betonnen breedplaatvloer met tapijt
Gevels: geïsoleerde spouwmuur van gele baksteen met donkere plint en rollagen
Dak: stalen spanten met houtconstructie met prefab-dakelementen
Dakbedekking: zwart verglaasde vlakke ceramische dakpan (datura)
Kozijnen: kunststof met verdiept profiel
Verwarming: radiatoren en vloerverwarming

 

Kengetallen

Terrein: 740 m2
Vloeroppervlakte: 297 m2
Volume: 813 m3
Bouwsom excl. grond, bijkomende kosten en btw: op aanvraag