Zonneserre in Leiden

Architect: ir. Sandro Sierhuis, architectenbureau Sierhuis
Aannemer: Martijn Hageman

Over het karakter

Deze serre is ontworpen als relaxruimte tussen de badkamer en slaapkamer. Het uitgangspunt voor het ontwerp voor deze uitbreiding was een daglichtruimte te creŽren. De gevels en wanden zijn gemaakt van glas. Het dak is van super transparant en helder glas om een onbelemmerd zicht op de lucht te geven. De gevels zijn i.v.m. de privacy van wit geŽtst ondoorzichtig glas.

Het structurele glasdak wordt gedragen door een staalconstructie met consoles waarop de rvs-draagspinnen bevestigd zijn. De kozijnen en schuivende delen zijn van geÔsoleerd staal. Via de schuifpui komt men op het balkon. De vloer van badkamer en serre bestaat uit een moderne grootformaat ceramische tegel. Deze vloer heeft vloerverwarming. In de vloer is een beloopbare glasstrook opgenomen die daglicht geeft aan de ondergelegen keuken. De wanden zijn van wit geschilderd pleisterwerk.

Over de oriŽntatie

De lengte-oriŽntatie is oost-west. Het balkon ligt op het oosten. Door de ligging van de serre kan hier tot het begin van de middag van de zon genoten worden.

Over de materialen en installaties

Vloer: geÔsoleerde zandcement vloer op stalen profielplaat met keramische tegels
Gevels: geÔsoleerd glas
Dak: vlak structureel gelaagd isolatieglas met rvs-rotules en spiders
Kozijnen: wit gemoffeld geÔsoleerd staal
Wandafwerking: pleisterwerk
Verwarming: vloerverwarming en design-radiatoren
Bijzonderheid: glasdak uitgevoerd in ultraclear glas

Kengetallen

Bouwjaar: 2011
Vloeroppervlakte serre en badkamer: 14 m2
Volume: 35 m3
Bouwsom serre en badkamer excl. bijkomende kosten en btw. op aanvraag